KY MUND TË JETË MATERIALI MË I FORTË DHE MË I LEHTË I TOKËS

0

Për vite, studiuesit e dinë se karboni, kur redaktohet në një farë mënyre, mund të jetë shumë i fortë, siç është grafeni.

Grafeni, materiali më i fuqishëm i njohur ndonjëherë për njeriun, është bërë nga një fletë shumë e hollë e atomeve të karbonit të rregulluar në dy dimensione. Por ka një pengesë: është shumë e vështirë të krijohen materiale të dobishme tre-dimensionale nga grafeni.

Në janar të vitit të kaluar, një ekip i hulumtuesve nga Instituti i Teknologjisë në Massachusetts gjeti se duke marrë fragmente të vogla të Grafenit dhe shkrirjen e tyre në strukturën e ngjashme me rrjet, jo vetëm që ruan forcën e materialit, por Grafeni mbetet i brishte.

Bazuar në eksperimentet e kryera në modelet e printuara 3D, studiuesit zbuluan se ky material, me gjeometrinë e tij të veçantë, është në fakt më i fortë se grafeni – duke e bërë atë 10 herë më të fortë se çeliku, me vetëm 5 për qind të densitetit të saj.

Zbulimi i materialit që është jashtëzakonisht i fortë, por veçanërisht i përdorshëm, do të zbatohet në shumë vende.

Më poshtë mund të shihni rezultatet nga krahasimi dhe testet e grafikëve 3D. /Fakultetet.al/

Comments

comments